В хода на валутната търговия в петък сутринта щатският долар поевтинява към

...
В хода на валутната търговия в петък сутринта щатският долар поевтинява към
Коментари Харесай

Еврото и йената се покачват, паундът спада

В хода на валутната търговия в петък сутринта щатският $ поевтинява към еврото и японската йена и леко се повишава във връзка с английската лира стерлинг. Търговците не престават да правят оценка резултатите от заседнията на най-големите централни банки в света.

Федералната аварийна система на Съединени американски щати предстоящо увеличи главната си рента с 50 базисни пункта в сряда, а чиновници на американската централна банка преразгледаха нагоре прогнозата си за равнището на лихвата в края на 2023 година Според новата прогноза пиковата стойност на лихвата ще бъде 5-5,25%. Освен това, по време на обичайна конференция, ръководителят на Фед Джеръм Пауъл неведнъж загатна, че регулаторът не има намерение да стартира да понижава лихвите най-малко до началото на 2024 година.

В четвъртък Европейската централна банка и Централната банка на Англия последваха образеца на Фед и също покачиха лихвите си с 50 базисни пункта.

Към 10:30 часа българско време общата европейска валута нарастна по отношение на американската с 0,11% - до 1,0638 $ за едно евро против 1,0628 $ за евро при затварянето на търговията в четвъртък.

Курсът на британската лира стерлинг в това време спадна с 0,09% - до $1,2164 за едни паунд спрямо $1,2178 ден по-рано.

Стойността на американската валута във връзка с японската се намалява с 0,54% - до 137,01 йени за един $ по отношение на 137,78 йени за $ в края на вчерашната търговия.

Индексът ICE, който демонстрира динамичността на $ по отношение на шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски $, лира стерлинг и шведска крона), през днешния ден губи 0,17%, апо-широкият WSJ Dollar Index - 0,23%.

Инвеститорите също по този начин проучват оповестената предния ден статистика за Съединени американски щати, която демонстрира по-значителен от упования спад в продажбите на дребно, както и ненадейно намаляване на индустриалното произвеждане през ноември.

Продажбите на дребно в Съединени американски щати през ноември са намалели с 0,6% по отношение на предходния месец, заяви Министерството на търговията на Съединени американски щати. Това е най-значителният спад от началото на годината, съгласно Trading Economics. Анализаторите, интервюирани от Bloomberg, чакаха спад от 0,2%, до момента в който прогнозата на Trading Economics беше за спад от 0,1%.

Обемът на промишленото произвеждане в Съединени американски щати през ноември е намалял с 0,2% спрямо предходния месец, до момента в който анализаторите чакаха растеж от 0,1%. На годишна база промишленото произвеждане нараства с 2,5%.

По-ниските от предстоящото статистически данни ускоряват опасенията, че строгата парична политика на Фед може би към този момент стартира да оказва напън върху стопанската система, написа Trading Economics.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР